• Hodiny matematiky v 9.A netradične

          •          

                   Na hodinách matematiky si zvyčajne opakujeme a pripravujeme sa na testovanie a prijímacie skúšky. No minulý týždeň (15.11.2021-19.11.2021) sme si hodiny matematiky rozšírili o  tému „finančná gramotnosť.“ Oboznamovali sme sa s pojmami, ako je napríklad hypotéka, úver, úrok alebo RPMN. Rozdelili sme sa do skupiniek a spoločne spravili niekoľko projektov na tému „Hypotéka na kúpu vlastnej nehnuteľnosti.“ Vybrali sme si naše vysnívané domy, či byty, či už na Slovensku alebo dokonca aj v zahraničí. Pomocou hypotekárnej kalkulačky sme si vypočítali akú najvyššiu hypotéku by sme dostali na ľubovoľný príbytok. Z projektov sme potom vytvorili nástenku. Naučili sme sa kopec užitočných vecí do budúcnosti.

            Napísala žiačka 9.A : Martina Mančušková

             

                

          • KRÁSNY DARČEK PRE DETI - ATLETICKÁ DRÁHA

          •  

                Náš priestorovo veľkorysý areál školy, ponúka široké možnosti na športové vyžitie. Podmienky na realizáciu atletických disciplín však nie sú vyhovujúce, vyžaduje to obnovu a modernizáciu športových zón a plôch areálu. V spolupráci s výborom RZ pri našej ZŠ s MŠ sme vypracovali zostavovaciu štúdiu športovej a rekreačnej oblasti areálu. Naše predstavy sa konečne začali plniť. Jednou z priorít revitalizácie bola ATLETICKÁ DRÁHA s doskočiskom. V týchto dňoch sme dostali úžasnú správu, MŠ VVaŠ SR nám schválilo projekt na Revitalizáciu atletickej dráhy v sume 141 000 €. Realizácia výstavby je plánovaná v jarných mesiacoch. V zlepšovaní podmienok pre šport a pohybové aktivity však nekončíme. Naše predstavy a plány na dobudovanie areálu školy budú pokračovať. Nateraz sme radi, že možno už v lete si žiaci užijú športovanie oveľa atraktívnejšie ako doteraz a zároveň ich motivujeme k získaniu pozitívneho vzťahu k pohybu.

            Napísala : Mgr. Denisa Slížová

          • Prečo mám rád slovenčinu

          •       

                  Veľmi sa tešíme, že sme opäť získali ocenenie v tejto prestížnej súťaži. Práca Simonky Mazúchovej zo 4.A obstála v silnej celoslovenskej konkurencii a získala ocenenie. Krásny diplom, knihy a osobný list od pani ministerky potešil nielen Simonku,ale so záujmom si ho prečítali aj spolužiaci. Tešíme sa z vynikajúceho úspechu a veríme, že tvorba žiakov našej školy bude aj naďalej úspešná!

            Napísala: Mgr. Petra Villemová

          • Junior Náboj

          •        

                Dňa 19.11.2021 sa konala medzinárodná súťaž Junior Náboj zameraná, na matematiku a fyziku. Uvedenej súťaže sa zúčastnili štyria žiaci deviateho ročníka : Valentína Dobročániová, Laura Klučková, Dominik Hadar a Tomáš Uhrík.

                   Zo Slovenska sa zapojilo 416 tímov  z rôznych základných škôl, gymnázií a škôl pre mimoriadne nadané deti. Cítili sme veľkú zodpovednosť, aby sme čo najlepšie reprezentovali našu školu. Napokon vďaka dobrej tímovej spolupráci sme obstáli podľa slov našej pani učiteľky RNDr. Helene Lelovskej na výbornú. Keďže sme predstihli 90% tímov Slovenska, skončili sme 1. v okrese Nové Zámky a 3. v Nitrianskom kraji. Bola to pre nás veľmi zaujímavá a podnetná skúsenosť, ktorá nám otvorila nové obzory. Veľké poďakovanie patrí aj našej pani učiteľke, ktorá nás na túto súťaž pripravovala.

            Napísali žiačky deviateho ročníka : Laura Klučková a Valentína Dobročániová.

               

          • Nový kamerový systém

          •      

                 Už dlhšiu dobu sme cítili potrebu repasovať náš pôvodný kamerový systém, ktorý bol už absolútne v nevyhovujúcom stave.

            Na zasadnutí novozvoleného výboru RZ predniesla tento problém p. riaditeľka

            Mgr. Denisa Slížová zastupujúcim rodičom za jednotlivé triedy.

            Rodičia sa priklonili k podpore pomôcť a aj finančne podporiť tento projekt.

            Veľmi promptne zareagovala p.Ing. Ľubica Brestovská a p.Ing. Jana Šimuneková.

            Zohnali sponzorov a tak pomohli znížiť nemalú čiastku finančných prostriedkov, ktoré sme do nového kamerového systému investovali. Patrí im moje veľké poďakovanie, nesmierne si vážim ich zanietenie, ochotu a čas, ktorý obetovali pre našu školu, aby sme sa v nej cítili čo najbezpečnejšie.

            Ďalej patrí moja vďaka p. Ľubošovi Kozárovi zo spoločnosti ELITSYS, s.r.o., ktorý kamerový systém nielen navrhol a zabezpečil montáž, ale časť z neho aj zafinancoval zo svojich zdrojov spoločne s dodávateľom firmy TSS.GROUP.a.s

            / cca. 2 500 € /.

            Ďalej by som sa chcela poďakovať celej rodine Šimunekovej zo spoločnosti Poľnohospodár Nové Zámky a.s., a pani Ing. Alene Benickej zo spoločnosti APIS REX, s.r.o., ktorí prispeli zhodne čiastkou 500 €.

            A v neposlednom rade by som rada poďakovala sestrám Mgr. Kataríne Klučkovej a Mgr. Erike Šimunekovej zo spoločnosti KDS, s.r.o., ktoré prispeli čiastkou 300 €.

            Celkovo sme vďaka sponzorom vyzbierali čiastku 3 800 €.

            Ešte raz srdečne ďakujeme všetkým zainteresovaným.

            Aj vďaka Vám a Vašej podpore sme urobili našu školu bezpečnejším miestom pre našich žiakov.

          • Biathlon Mania Shoot & Run

          •      

                  Biathlon Mania Shoot & Run je unikátne športové podujatie, kde sa organizátori snažili našim žiakom priblížiť biatlon, jeden z najúspešnejších olympíjskych športov. Uvedená súťaž bola rozdelená na dve časti.

            Strelecká časť : jednoduchá disciplína ,ktorú zvládli aj tí najmenší. Ak by  sa toho niekto predsa len obával,  streľbu si naši žiaci  najksôr natrénovali na skúšobnej strelnici pomocou laserových pušiek a následne mohli ísť strieľať súťažne. Streľba bola vzhľadom na podmienky ležka.

            Kardio časť : bola na šmýkajúcich sa pásoch – tzv. slideboardoch. Ak si vyhľadáte “slideboard” na youtube.com, veľmi rýchlo pochopíte, o akú zaujímavosť ide. Na tejto podložke zväčša trénujú hokejisti, korčuliari, či všelijakí “fit maníci”, no rovnako dobre sa na nej dá simulovať beh na bežkách. Výhodou je, že uvedenú disciplínu  môže každý absolvovať aj bez športového oblečenia . 

            Motiváciou k výkonom boli samozrejme ocenenia a diplomy v každej kategórií žiakov. Celé podujatie prebiehalo pod vedením člena Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Dušana Šimočka, ktorý reprezentoval Slovensko na Zimných olympijských hrách 2006 v Turíne i vo Vancouvri 2010.

            Napísal : Mgr. Ivan Palacka

          • Do školy na bicykli 2021

          •      

                      Do tretice všetko dobré!! Po treťom a druhom mieste sa nám tento rok podarilo obsadiť 1. miesto v celoslovenskej kampani Do školy na bicykli, do ktorej sa celkovo zapojilo 359 škôl. Nové stojany, ktoré sme vyhrali poslúžia na skvalitnenie parkovacích miest pre žiakov a učiteľov, ktorým záleží na čistom a zdravom životnom prostredí. Tešíme sa na ďalšie podobné výzvy !

            Napísala : Mgr. Villemová

          • Exkurzia v Hurbanove a v Komárne

          •  

                 Žiaci 4. ročníka dnes mali zábavný a najmä poučný program. V rámci predmetu prírodoveda navštívili hvezdáreň v Hurbanove. Na začiatku sa prostredníctvom krátkeho filmu dozvedeli veľa nových informácií o tom, ako a kedy hvezdáreň vznikla, kto bol jej zakladateľom aj to, ako sa menila počas jednotlivých rokov. Najviac ich však zaujala návšteva planetária. Premietanie našej hviezdnej oblohy, hľadanie súhvezdí bavilo naozaj všetkých. Potom sa žiaci dopravili do Komárna, kde v rámci predmetu vlastiveda navštívili Požitavské múzeum. V ňom je vystavených množstvo zvierat, ktoré žijú na našom území. Po návšteve múzea využili ešte krásne slnečné počasie na prechádzku po Nádvorí Európy.

            Napísala: Mgr. Diana Žilčaiová

          • 2021 MSR Choreo - tanečnice ,,náš úspech ´´

          •    

                    Počas  tohto víkendu  dňa 6.11. 2021,  sa naša žiačka IX.A triedy Laura Klučková, zúčastnila celoslovenskej súťaže  MSR CHOREO - TANEČNICE 2021, kde sa v uvedenej kategórii dievčat s tanečnou školou Viva Nové Zámky, stali  vicemajsterkami Slovenska. Laurike gratulujeme  a želáme ešte veľa  úspechov v  tanečnom športe.

          • Halloween na našej škole

          •  

               Pred jesennými prázdninami bolo na našej škole strašidelne. Ožili kostlivci, krvavé nevesty, pavúčie ženy, tekvičiaci, zombíci, strigy a všakovaké strašidlá či postavy z hororov. Napriek tomu sa školou ozýval smiech, zábava a radosť, hudba a aj tanec. Veselo bolo aj v učiteľskom kolektíve a v rovnakom duchu sa nieslo aj vyučovanie. Žiaci deviateho ročníka si ešte piatok večer pripravili skvelý Halloweensky večierok plný zábavy, tancov, súťaží a maškŕt. Aj týmto spôsobom sme žiakom priblížili zvyky a sviatky pre nás nie síce tradičné, ale zaujímavé a pútavé. Všetci si odniesli z týchto dní veľa skvelých zážitkov, dobrý pocit a myšlienku, že aj v náročnom období si treba nájsť čas na smiech, ktorý tiež pomáha k udržaniu si zdravia a pohody .

            Napísala: Mgr. Petra Villemová

          • Deviatacky Halloween

          •    

                Dňa 22.10. 2021 sme si ako trieda spravili v našej škole Halloweensku párty. Tento rok to bolo iné ako predošlé roky, pretože zvyčajne deviataci plánujú takúto párty pre celý druhý stupeň. Ale kvôli pandémii nám to nebolo umožnené. Párty sme si zorganizovali my, deviataci. Zahrali sme si rôzne hry, zatancovali si a skvelo sa zabavili. Dozor nám robili pán učiteľ Palacka a pani učiteľka Molnárová, ktorým sme veľmi vďační. Vďační sme aj p.riaditeľke, ktorá nám to umožnila.

            Napísali žiačky 9.A :  Martina Mančušková a Natália Petrovská

          • Beseda so spisovateľkou

          •      

                 Naši druháci sa stretli s pani spisovateľkou Danušou Dragulovou Faktorovou, ktorá už navštívila našu školu aj osobne. Teraz stretnutie prebehlo online, žiaci sa dozvedeli zaujímavosti z prvej ruky o tom, ako vzniká kniha, čo všetko je potrebné urobiť, kým sa im dostane do rúk, aby si ju prečítali. Deti zaujímalo koľko knižiek napísala, ktorá je najobľúbenejšia, kde študovala, ako pracuje.... Pani spisovateľka zodpovedala na otázky a deti si vypočuli aj prečítaný úryvok o Maxíkovi. Ďakujeme pani spisovateľke a prajeme ešte veľa pekných a zaujímavých knižiek pre deti.

            Napísala: Mgr. Jana Juríková

          • Beseda o ovocinárstve

          •      

                 Dňa 20.10. 2021 do našej školy zavítal ovocinár pán Ján Šimunek. Žiakom deviateho ročníka priblížil ovocinárstvo priamo na dotyk. Pútavo im rozprával o sadení, starostlivosti ovocných stromov, samotnej práci ovocinára ako aj o problémoch, s ktorými sa v poslednom období stretáva . Žiaci mali možnosť nielen privoňať, ale aj ochutnať niektoré odrody jabĺk, hrušiek a sliviek. Oboznámili sa aj s náradím, s ktorými pracuje pri starostlivosti o ovocné stromy, ktoré si aj naši žiaci mohli vyskúšať v praxi. Naši deviataci boli nadšení, veľa sa pýtali, ale aj dozvedeli. Touto cestou mu ešte raz ďakujeme za prínosnú besedu a chutné ovocie, na ktorom si všetci žiaci pochutnali.

            Napísal : Mgr. Ivan Palacka

          • Október – Mesiac úcty k starším

          •  

            Milí naši starí rodičia, dedkovia, babičky ...

            pri  príležitosti Mesiaca úcty k starším chceme vyjadriť  vďačnosť za všetko dobré, čo ste počas svojho života vykonali pre nás, vaše vnúčatá.

            Darček v podobe vysielania v KTB si môžete pozrieť 21.10.2021 od 15,30 hod.

            Nahrávka je zverejnená aj na  https://youtu.be/4iKlFOztqNo

            Každý z vás je prameňom rokmi nazhromaždenej múdrosti, z ktorej každodenne čerpáme energiu. Vyznačujete sa pokojom, zrelosťou, rozvahou, cudzia vám nie je ani veselosť. Ste plní dobroty, zmyslu pre spravodlivosť, schopnosti v pravú chvíľu nájsť pravé slová. Viete načúvať i mlčať.

            Ľúbime vás celým svojím detským srdiečkom.

             

             

             

          • Testovanie telesnej zdatnosti našich prvákov

          •          

                   Podobne ako prednedávnom tretiaci, aj naši šikovní prváci absolvovali testovanie pohybových predpokladov, ktorého cieľom je poradiť, príp. nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť svoje vrodené predpoklady. Testovanie v ôsmich disciplínach zvládli výborne a teraz zostáva už len počkať na výsledky.....

            Napísala: Mgr. Alexandra Mičeková

             

          • Uctenie pamiatky zosnulých

          •  

                    Žiaci 1. stupňa navštívili v rámci predmetu Regionálna výchova, ktorý sa na našej škole vyučuje, miestny cintorín. Pri Pamätníku obetiam 1.a 2. svetovej vojny a pri buste sr. Veroniky Terézie Ráckovej spoločne zapálili sviečky ako symbol vďaky a úcty.

            Napísala: Mgr. Jana Juríková

          • Cesta mlieka

          •    

                 Krásne jesenné počasie využili tretiaci na návštevu Poľnohospodáru Nové Zámky, prevádzky v Bánove. Prečo? Veľa detí pozná zo zoologickej záhrady exotické zvieratá, ale domáce zvieratá už menej.Bol to výborný nápad! Deti so záujmom počúvali ako sa starajú o kravičky, teliatka, jalovičky aj techniku, ktorá im pomáha. Aká zložitá a namáhavá je cesta mlieka do misky s vločkami.V škole si svoje dojmy a zážitky zapísali a nakreslili.Veľmi pekne sa touto cestou chcem poďakovať vedeniu a pracovníkom za ich ústretovosť a ochotu.

            Napísala : Mgr. S. Procházková

             

          • Do školy na bicykli

          •    

                 Tak s touto vetou sa stotožňujeme stále viac a viac ,už po tretíkrát sme sa zapojili do kampane Do školy na bicykli a opäť sme sa zlepšili, našli sa dokonca triedy, kde do školy prišli všetci žiaci na "vlastný pohon". Mimoriadne nás teší, že deti v dochádzke na bicykli pokračujú aj naďalej a každý deň u nás vidieť plne obsadené stojany. Fotografie hovoria za všetko. Ďakujeme, že myslíte ekologicky .

            Napísala : Mgr. Petra Villemová

             

             

          • Beseda o včelách

          •      

                  Dňa 12. 10. 2021 do školy zavítal včelár pán Vladimír Keméň. Žiakom šiesteho ročníka priblížil včelárstvo priam na dotyk. Pútavo im rozprával o živote včiel, o práci včelára ako aj o problémoch , s ktorými sa v poslednom období, z dôvodu globálneho otepľovania, stretáva . Žiaci mali možnosť privoňať k včeliemu plástu i pochutnať si na medovníkoch pripravených z ich medu. Oboznámili sa aj s pomôckami, s ktorými pracuje. Žiaci boli nadšení, veľa sa pýtali, ale aj dozvedeli. Touto cestou mu ešte raz ďakujeme za prínosnú besedu a jeho manželke za chutné a s láskou pripravené medovníčky.

            Napísala: Ing. Mgr. Ivana Šimunková