• Dôležitý oznam !

          • Priaznivá epidemiologická situácia umožňuje uvoľniť ďalšie opatrenia v školstve. Testy na Covid-19, ktorými sa žiaci a ich rodičia doposiaľ preukazovali pri návšteve školy od dnešného dňa už nie sú potrebné. Vláda navyše schválila nové pravidlá, podľa ktorých režim bez preukazovania sa testom pri ceste do školy a späť platí aj v nasledujúcom týždni od 3. mája 2021. / viď. prílohy/

          • Deň Zeme

          • Príroda má neuveriteľnú silu. Hoci na to často zabúdame, aj my sme jej súčasťou. Upokojuje nás a nabíja energiou. Areál našej školy nám poskytuje jedinečnú možnosť zelenej oázy. Pre každého z nás, našu rodinu, vtáky, hmyz a iné živočíchy je zelená príroda nenahraditeľná. Uvedomujeme si túto skutočnosť, a práve preto sme chceli vytvoriť niečo pre pohladenie očí, srdca i duše.

            Deň Zeme sme začali reláciou v školskom rozhlase. Šikovné deviatačky zhotovili nástenku na dolnej chodbe a vrcholili prípravy aktivít súvisiacich s dnešným dňom. Na vyučovacích hodinách sa premietali ekofilmy, prezentácie, viedli sa diskusie na tému ochrany životného prostredia a vedomosti si žiaci mohli overiť v EKO-kvíze. Hravou formou stvárnili vzťahy v prírode, ale aj problémy, ktoré ohrozujú Zem.

            Silu a moc prírody sme pocítili práve dnes – slnko, dážď, vietor i ľadovec. Výstava výtvarných prác našich žiakov, od najmenších škôlkarov až po najstarších deviatakov ZŠ, prešla dnes ťažkou skúškou.

            Príďte privoňať vôni dreva, ktoré v rukách šikovných Bánovčanov ožilo a jedinečne dotvorilo areál školy. Pán Vladimír Piršel a pán Vladimír Mokráš nedajú na silu dreva dopustiť. Pod ich šikovnými rukami ožili rozprávkové bytosti, lesné zvieratká, strážni anjeli či chutné hríbiky. Staré drevené korytá rozkvitli pod pracovitými rukami rodiny Palanových.

            Ďakujeme našim malým i veľkým umelcom, zamestnancom školy, ktorí sa spolu so žiakmi ZŠ a deťmi MŠ postarali o túto jarnú oslavu prírody. Tešíme sa, že sme opäť všetci spolu! Nezabúdame však, že príroda je pani režisérka a my sme len pokorné figúrky v jej rukách.

            Napísala: Mgr. K. Poláčeková, Ing., Mgr. I. Šimunková

          • Návrat do školy od 26.04.2021

          • Rozhodnutím ministra školstva č. 2021/12811:1-A1810  zo dňa 12.apríla 2021sa obnovuje školské vyučovanie

            vo všetkých školách v súlade s podmienkami pre jednotlivé okresy v rámci COVID AUTOMAT-u s účinnosťou od  26.apríla 2021.

            Organizácia prevádzky školy od 26.04.2021

            Upravený rozvrh hodín na adaptačné obdobie

            Plán adapatačného vzdelávania žiakov po návrate do škôl    

            Rozhodnutie zriaďovateľa o otvorení ZŠ roč. 5. - 7.

            Organizácia vyučovania a plán adaptačného obdobia pre žiakov I. stupňa a  II. stupňa ZŠ  od 26. apríla 2021:

            Protiepidemické opatrenia:

            • Podmienkou nástupu žiakov 5.-9. ročníka je negatívny test žiaka a jedného zákonného zástupcu. Potvrdenie negatívnych kloktacích testov alebo antigénových testov zákonný zástupca potvrdí v Čestnom vyhlásení elektronickou formou v Edupage triednemu učiteľovi do 18,00 hod  predchádzajúceho dňa alebo v papierovej podobe vždy ráno pri vstupe do budovy.
            •  Platnosť testu podľa COVID AUTOMAT-u je 7 dní (okres v ružovej farbe). Tzn. prvé Čestné vyhlásenie pre roč. 5.-7. treba elektronicky odoslať triednemu učiteľovi do 25.4.2021 do 18,00 hod.
            • Následne vždy po vypršaní platnosti negatívneho COVID pasu odovzdá zákonný zástupca dieťaťa ,,Čestné vyhlásenie“ elektronicky / v krajnom prípade papierovo / triednemu učiteľovi.
            • Žiaci I. stupňa základnej školy sa netestujú, aj keď presiahli vek 10 rokov.
            • Žiak II. stupňa je povinný používať rúško v interiéri aj v exteriéri školy.
            • Žiak I. stupňa je povinný používať rúško v interiéri aj v exteriéri školy.
            • Zamestnanci aj žiaci pri vstupe do budovy si dezinfikujú ruky, následne počas celého dňa dodržiavajú hygienické pravidlá.
            • Meranie teploty sa uskutočňuje vždy ráno pred vstupom dieťaťa/žiaka do budovy školy. Meranie vykonávajú nepedagogickí zamestnanci. Výsledky merania teploty sa nezaznamenávajú.
            • V prípade príznakov ochorenia je žiak umiestnený do izolačnej miestnosti, okamžite je informovaný zákonný zástupca, ktorý si dieťa prevezme zo školy.
            • Vstup cudzím osobám do priestorov školy je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľkou školy a s čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby. Pod cudzou osobou sa rozumie akákoľvek iná osoba okrem zamestnanca školy alebo žiaka školy.
            • Žiadame žiakov a ich zákonných zástupcov, aby  pred vstupom do budov dodržiavali odstupy.

            Školská dochádzka

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

            1. ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa cez Edupage. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,

            2. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka.

             

             

            V Bánove 22.04. 2021                                                                                                     Mgr. Denisa Slížová

                                                                                                                                                           riaditeľka školy

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

          • Testovanie na našej škole

          • Testovanie ústnej dutiny soľným roztokom

            Spoločnosť Unipharma, 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť, je partnerom Ministerstva školstva a zabezpečuje testovanie žiakov na školách v našom kraji. Vďaka prihláseniu žiakov do testovania, pomôžeme zabezpečiť dlho očakávaný návrat detí do škôl, ruka v ruke so zabezpečením čo najvyššej bezpečnosti detí a učiteľov na školách, ale aj ich rodinných príslušníkov doma.

            Veľmi sa tešíme, že sa naši žiaci zúčastnili tohto testovania ústnej dutiny soľným roztokom v takom peknom počte. Vďaka patrí všetkým zákonným zástupcom, ktorí prihlásili svoje dieťa do tohto projektu a poskytli súčinnosť škole pri získavaní potrebných údajov. Dňa 21.04.2021 sa testovania ústnej dutiny soľným roztokom zúčastnilo zo 125 žiakov na roč.5.-9. až 95 žiakov, čo predstavuje 76%. Zároveň sa chceme veľmi pekne poďakovať zdravotnej sestre, pani Helene Palackovej, ktorá spolu s pánom učiteľom Palackom asistovala našim žiakom pri samotnom odbere vzorky prostredníctvom nenáročného výplachu ústnej dutiny soľným roztokom. Celý postup odberu vzorky je detailne popísaný vo videu na stránke www.testujemeskoly.sk. Učitelia následne vykonali registráciu vzoriek testovaných žiakov za účelom ich personalizovaného vyhodnocovania a výsledok testu bol zákonným zástupcom doručený e-mailom. Zákonný zástupca obdržal kartičku s 8-miestnym číslom testu, ktoré je potrebné pre zistenie výsledku. V prípade straty kartičky s kódom, by sa zákonný zástupca obrátil na call centrum alebo hotline, kde by mu operátori pomohli pri obnovení čísla vzorky na získanie výsledku testu. Výsledok testu bol zákonným zástupcom doručený v priebehu víkendu. Naša škola obdržala iba sumárnu správu o počte pozitívnych-negatívnych vzoriek.

            Ďakujeme ešte raz všetkým zákonným zástupcom za spoluprácu a veríme, že sa do tohto testovania zapoja aj ďalší žiaci našej školy.

             

          • Krásne jubileum - 70 rokov

          •  

            Krásne životné jubileum

            Veľmi sme sa potešili, pretože našu ZŠ prišla navštíviť naša milá bývalá kolegyňa Mgr. Magdaléna Pilová. V našej škole pôsobila už od roku 1975 ako pani učiteľka predmetov MAT, GEG a neskôr u nás pôsobila 13 rokov vo funkcii pani riaditeľky. Základnej škole a samozrejme našim žiakom sa venovala celým svojím srdcom a dušou. V týchto dňoch sa dožila pekných 70 rokov života. Pri tejto príležitosti jej zo srdca želáme k tomuto krásnemu životnému jubileu veľa zdravia, šťastia a spokojnosti.

            Len to najkrajšie, čo život môže dať, chceme Vám pri Vašom 70-ročnom jubileu priať. Nech slza bolesti Vám tvár nikdy nezmáča, žiaľ a smútok nech sa Vám chrbtom otáča, nech len zdravie, šťastie, láska a dobrota, sú náplňou ďalších rokov Vášho života.

            To Vám zo srdca a s vďakou praje kolektív ZŠ

             

          • Návrat detí do školy od 19.4.2021

          •  

             

            Rozhodnutím ministra školstva č. 2021/12811:1-A1810  zo dňa 12.apríla 2021

            sa obnovuje školské vyučovanie

             

             v končiacich ročníkoch ZŠ ( končiacimi ročníkmi podľa COVID AUTOMAT-u sa rozumejú 8. a 9. ročník ZŠ ) s účinnosťou od 19.apríla 2021

            Organizácia vyučovania a plán adaptačného obdobia pre žiakov I. stupňa a  II. stupňa ZŠ - VIII. a IX. ročníka od 19. apríla 2021:

            Protiepidemické opatrenia:

            • Podmienkou nástupu žiakov 8. a 9. ročníka je negatívny test žiaka a jedného zákonného zástupcu. Potvrdenie negatívnych kloktacích testov alebo antigénových testov zákonný zástupca potvrdí v Čestnom vyhlásení elektronickou formou v Edupage triednemu učiteľovi do 18,00 hod predchádzajúceho dňa alebo v papierovej podobe vždy ráno pri vstupe do budovy.
            • Platnosť testu podľa COVID AUTOMAT-u je 7 dní (okres v ružovej farbe). Tzn. prvé Čestné vyhlásenie treba elektronicky odoslať triednemu učiteľovi do 18.4.2021 do 18,00 hod.
            • Následne vždy po vypršaní platnosti negatívneho COVID pasu odovzdá zákonný zástupca dieťaťa ,,Čestné vyhlásenie“ elektronicky / v krajnom prípade papierovo / triednemu učiteľovi.
            • Žiaci I. stupňa základnej školy sa netestujú, aj keď presiahli vek 10 rokov.
            • Žiak II. stupňa je povinný používať rúško v interiéri aj v exteriéri školy.
            • Žiak I. stupňa je povinný používať rúško v interiéri aj v exteriéri školy.
            • Zamestnanci aj žiaci pri vstupe do budovy si dezinfikujú ruky, následne počas celého dňa dodržiavajú hygienické pravidlá.
            • Meranie teploty sa uskutočňuje vždy ráno pred vstupom dieťaťa/žiaka do budovy školy. Meranie vykonávajú nepedagogickí zamestnanci. Výsledky merania teploty sa nezaznamenávajú.
            • V prípade príznakov ochorenia je žiak umiestnený do izolačnej miestnosti, okamžite je informovaný zákonný zástupca, ktorý si dieťa prevezme zo školy.
            • Vstup cudzím osobám do priestorov školy je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľkou školy a s čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby . Pod cudzou osobou sa rozumie akákoľvek iná osoba okrem zamestnanca školy alebo žiaka školy.
            • Žiadame žiakov a ich zákonných zástupcov, aby  pred vstupom do budov dodržiavali odstupy.

            Školská dochádzka

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

            1. ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa cez Edupage. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,

            2. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka.

            Organizácia prevádzky školy

            Nástup žiakov do školy:

            Ročník                 Vstup        Čas vstupu                       Meranie teploty

            1. až 4. ročník    Šatňa      od 7.30 do 7.45 hod.       Priebežne pri vstupe

            8. a  9. ročník     Šatňa      od 7.45  do 7.55 hod.      Priebežne pri vstupe

             

            Žiaci počas prestávok nevychádzajú z tried a nezdržiavajú sa ani na chodbách, ani na toaletách.

            Zabezpečenie pedagogického dozoru

            Pedagogický dozor na I. stupni sa vykonáva počas celého dňa a uskutočňuje sa podľa schváleného harmonogramu ako za bežnej prevádzky.

            Pedagogický dozor na II. stupni (od 7,45 hod) je prispôsobený rozvrhu a aktuálnym personálnym kapacitám daného dňa:

            Deň           Dozor na hornej chodbe

            Pondelok :  Mgr.K.Ondrušková

            Utorok     :  Mgr.L.Énekešová

            Streda     :  Mgr.S.Bálintová

            Štvrtok     :  Mgr. I.Palacka

            Piatok      :  RNDr.H.Lelovská

             

            Stravovanie, činnosť ŠKD a rozvrh hodín je v uvedenom odkaze :

            Návrat do školy od 19.04. 2021

             

             

            V Bánove 16.04. 2021                                                                                     Mgr. Denisa Slížová

                                                                                                                                           riaditeľka školy

          • Deň otvorených dverí pre predškolákov - online cez aplikáciu ZOOM

          •  

            S cieľom  prepojiť väzby našich predškolákov so školským prostredím a umožniť im aspoň cez okienko

            „ ZOOM “ nahliadnuť do školáckeho sveta sme sa rozhodli zorganizovať pravidelné online stretnutia žiakov MŠ s pani učiteľkami našej základnej školy. Naši milí predškoláci absolvovali jednotlivé stretnutia s rôznym zameraním.

            Prvé stretnutie: Zdravý pohyb v každom z nás / previedla Mgr. S. Procházková /

            Čo mám zjesť, aby som bol silný a zdravý? Ako si umývať ruky? Odpoveď na tieto otázky našim predškolákom pomohla nájsť nová kamarátka Anička, s ktorou si 2. marca spoločne zacvičili a zatancovali.

            Druhé stretnutie : Prírodovedné spoznávanie sveta  / previedla Mgr. P. Villemová /

            Prírodovedné bádanie nás s Aničkou previedlo krásnymi miestami našej obce, ktoré deti spoznávali. Nechýbali zvieratká a čarovanie so 105-ročnou čarodejnicou Celestínou, s ktorou sa deti nielen zabavili, ale naučili sa aj čaro miešania farieb či "zázračné" dvíhanie papierikov pomocou staticky nabitých balónov.

            Tretie stretnutie:  Grafomotorické kreatívne aktivity / previedla Mgr. M. Rampašeková /

            Kreatívne grafomotorické cvičenia spočívali v rozvoji hrubej a jemnej motoriky detí. Predškoláci si precvičili svoje ruky a prsty rôznymi aktivitami ako písanie do múky, trhanie papiera, modelovanie písmen z plastelíny a mnohé iné. Vyskúšali si obrázkový diktát, či precvičili kreslenie geometrických tvarov.

            Štvrté stretnutie: Matematická a priestorová orientácia / previedla Mgr. D. Žilčaiová /

            Štvrté stretnutie s predškolákmi bolo zamerané na matematickú a priestorovú orientáciu. Úvodná prezentácia bola zameraná na Aničkine zbieranie kamienkov rôznych farieb v triedach školy. Deti si spoločne zopakovali počítanie do 10, určovanie správneho počtu, poznávanie geometrických tvarov a tvorivosť. Nezabudli si zopakovať pojmy hore, dole, vpravo, vľavo a do vopred pripravených tabuliek kresliť obrázky podľa zadania. Tiež ich zabavili aj úlohy zamerané na pozornosť.

            Piate stretnutie: Rozvoj jazykových zručností / previedla Mgr. Jana Juríková /

            Ďalšie stretnutie opäť otvorila ich kamarátka Anička, ktorá bola zakliata na žabku a deti ju mali riešením úloh vyslobodiť. Po prečítaní básne Ľudmily Podjavorinskej, Žabiatko, mali deti k dispozícii PL, ktorý nadväzoval na prečítaný text .Vyfarbovali  a dopĺňali obrázky nadväzujúce na prečítanú báseň, čím prejavili pozorné počúvanie. V prezentácii o žabke,  rozdeľovali slová na slabiky a určovali ich počet.  Ďalej hádali hádanku, určovali obrázky podľa zadaných indícií, v telovýchovnej chvíľke poskakovali ako žabky. Ručičky si precvičili v grafomotorických cvičeniach a za odmenu dostali  puzzle žabky. Predškoláci svojou šikovnosťou a správnym riešením zadaných úloh oslobodili Aničku, ktorá ich pochválila a poďakovala im za vyslobodenie.

            V záverečnom online stretnutí oboznámila Mgr. A. Mičeková rodičov budúcich prvákov s priebehom zápisu na našej škole. Ďalej venovala pozornosť téme školskej zrelosti a školskej pripravenosti detí a nasmerovala rodičov, ako majú postupovať pokiaľ majú pocit, že ich dieťa tieto požiadavky nespĺňa. Rodičia mali možnosť klásť otázky, ktoré ich zaujímali ohľadom zápisu, ale aj organizácie vyučovania a chodu našej školy.

            Ďakujem veľmi pekne všetkým menovaným pani učiteľkám za pekne pripravené, pútavo zmotivované a tvorivo prevedené vyučovacie hodiny. Poďakovanie patrí aj rodičom predškolských detí za prejavenú snahu a spoluprácu zúčastniť sa tohto online projektu. V neposlednom rade veľká pochvala patrí deťom za aktívnu účasť a prácu na jednotlivých stretnutiach. Ich radostné očakávanie z nového spôsobu vyučovania, ale i pútavej zábavy a hry bolo pre nás najväčšou odmenou. Všetkých predškolákov, ktorí sa spolu s nami tešili na online učenie sme odmenili peknými darčekmi, ktoré si jednoznačne zaslúžili. Tešíme sa na všetky detičky, ktoré sa rozhodnú zapísať na našu základnú školu a v septembri ich budeme môcť slávnostne privítať v našej školskej rodine.                                                                                

             

                                                                                                                               Mgr. Denisa Slížová

                                                                                                                             riaditeľka ZŠ s MŠ Bánov

             

          • Návrat žiakov do škôl od 19.04.2021

          •  

            Vážení rodičia, milí žiaci,

            na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR č. 2021/12811:1-A1810 zo dňa 12.04.2021:

            a) s účinnosťou od 19.04.2021 sa obnovuje školské vyučovanie v ZŠ pre 8. a 9. ročník,

            b) s účinnosťou od 26.04.2021  v súlade s podmienkami pre jednotlivé okresy v rámci COVID AUTOMAT-u sa obnovuje školské vyučovanie vo všetkých školách ( ročníky 5.-7. ZŠ ).

            Podmienky nástupu pre každého žiaka:

            1. Negatívny výsledok RT-PCR testu – kloktací test žiaka alebo negatívny výsledok antigénového testu žiaka nie starší ako 7 dní.
            2. Negatívny výsledok antigénového testu jedného zo zákonných zástupcov žiaka nie starší ako 7 dní.
            3. Vyhlásenie o bezinfekčnosti 8/a ( II. st. ZŠ ), ktoré je potrebné zaslať vždy do nedele ( 18:00 hod.) cez Edupage konto rodiča. Vo vyhlásení potvrdzujete za Vás aj za žiaka negatívne výsledky testov, poprípade  výnimku z testovania. Prosím nahrať súbor, ktorý potvrdzuje negatívny  výsledok testovania Vás a žiaka. Bez nasledovného vyhlásenia o bezinfekčnosti nie je možný nástup žiaka do školy ( vždy v  pondelok).
            4. Preštudovať priložený súbor – Informačný leták pre rodiča, kde nájdete celý postup testovania žiakov kloktacími testami. V danom súbore je podrobne rozpísaný postup získania výsledku vášho dieťaťa. Výsledok testu Vám bude doručený v priebehu víkendu, najneskôr do nedele večera v danom týždni na e-mailovú adresu, ktorú ste uviedli v škole.
            5. Najbližšie testovanie žiakov kloktacími testami sa uskutoční u nás v škole pre žiakov 8.a 9. ročníka 14.04.2021 podľa nasledovného harmonogramu:

                                    VIII.A : od 11:00 hod. v priestoroch telocvične ZŠ,

                                    IX.A:  od 12:30 hod. v priestoroch telocvične ZŠ.

                   Každé nasledovné testovanie žiakov kloktacími testami ( čas a miesto testovania ) bude vopred               oznámené rodičom a žiakom cez Edupage.                                                                                                                 

                  6. Celý postup odberu vzorky je detailne popísaný vo videu na stránke www.testujemeskoly.sk

                  7.Rodič, ktorý nedal súhlas na kloktacie testy pre svoje dieťa, ale i napriek tomu má záujem                        o prezenčnú výučbu, musí zabezpečiť pre seba a svoje dieťa antigénové testovanie!!!

                  8. V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa                  nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto             podmienok:

            1. ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa alebo formou dištančného vyučovania, ak má na to škola kapacitné možnosti. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,

            2. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu žiak 1 môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,

            3. zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.

             

            Uvádzame v akých prípadoch má zákonný zástupca nárok na OČR alebo pandemickú OČR. Zákonný zástupca má nárok na ošetrovné svojich detí ak:

            • im bola nariadená karanténa/izolácia,
            • ich trieda/škola bola uzatvorená rozhodnutím príslušného orgánu (zriaďovateľ, riaditeľ alebo RÚVZ), pričom nemusí ísť iba o karanténne opatrenie, ale môže ísť aj o riaditeľské voľno,
            • ich lekár ospravedlnil pre chorobu, resp. rodičom lekár potvrdil potrebu ošetrovania z dôvodu choroby dieťaťa.

            Je v najlepšom záujme dieťaťa, aby sa v prípade, že riaditeľ zabezpečí prezenčnú formu výučby, jej zúčastňoval žiak v čo najväčšom rozsahu.

            Ak je žiak plnoletý, v celom dokumente Návrat detí do škôl je považovaný za svojho zákonného zástupcu.

            V prípade, ak plnoletý žiak neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

            1. Ospravedlní absenciu plnoletému žiakovi, ak je táto absencia plnoletým žiakom riadne nahlásená škole do 5 dní od začiatku absencie z dôvodu netestovania sa a zároveň plnoletý žiak je povinný v priebehu tohto obdobia zabezpečiť kontakt so svojím triednym učiteľom, ktorému oznámi, že neabsolvoval testovanie. Vzdelávanie plnoletého žiaka, ktorý neabsolvoval testovanie, bude prebiehať ako je obvyklé pri chorobe (plnoletý žiak pravidelne vyhľadáva informácie o preberanom učive a zadaných úlohách na Edupage alebo v systéme, ktorý škola využíva a tiež kontaktuje svojich spolužiakov a samostatne sa vzdeláva v domácom prostredí na základe informácií a podkladov k výchovno-vzdelávaciemu procesu od spolužiakov alebo z Edupage alebo iného systému, ktorý škola využíva). Škola poskytne plnoletým žiakom, ktorí neabsolvovali testovanie, dištančné vzdelávanie iba v prípade, keď má na to kapacity popri prezenčnom vyučovaní.

            2. Ak neprítomnosť plnoletého žiaka na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a plnoletý žiak do 5 dní od začiatku absencie nekontaktoval školu a triedneho učiteľa, plnoletý žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka.

            Ak žiak nastúpi do školy na prezenčnú výučbu, jeho dochádzka sa eviduje v zmysle školského poriadku.

             

            Informačný leták pre rodiča

             

             

              

                                                                                                                                Mgr. Denisa Slížová

                                                                                                                             riaditeľka ZŠ s MŠ Bánov