• Halloween na našej škole

          •  

               Pred jesennými prázdninami bolo na našej škole strašidelne. Ožili kostlivci, krvavé nevesty, pavúčie ženy, tekvičiaci, zombíci, strigy a všakovaké strašidlá či postavy z hororov. Napriek tomu sa školou ozýval smiech, zábava a radosť, hudba a aj tanec. Veselo bolo aj v učiteľskom kolektíve a v rovnakom duchu sa nieslo aj vyučovanie. Žiaci deviateho ročníka si ešte piatok večer pripravili skvelý Halloweensky večierok plný zábavy, tancov, súťaží a maškŕt. Aj týmto spôsobom sme žiakom priblížili zvyky a sviatky pre nás nie síce tradičné, ale zaujímavé a pútavé. Všetci si odniesli z týchto dní veľa skvelých zážitkov, dobrý pocit a myšlienku, že aj v náročnom období si treba nájsť čas na smiech, ktorý tiež pomáha k udržaniu si zdravia a pohody .

            Napísala: Mgr. Petra Villemová

          • Deviatacky Halloween

          •    

                Dňa 22.10. 2021 sme si ako trieda spravili v našej škole Halloweensku párty. Tento rok to bolo iné ako predošlé roky, pretože zvyčajne deviataci plánujú takúto párty pre celý druhý stupeň. Ale kvôli pandémii nám to nebolo umožnené. Párty sme si zorganizovali my, deviataci. Zahrali sme si rôzne hry, zatancovali si a skvelo sa zabavili. Dozor nám robili pán učiteľ Palacka a pani učiteľka Molnárová, ktorým sme veľmi vďační. Vďační sme aj p.riaditeľke, ktorá nám to umožnila.

            Napísali žiačky 9.A :  Martina Mančušková a Natália Petrovská

          • Beseda so spisovateľkou

          •      

                 Naši druháci sa stretli s pani spisovateľkou Danušou Dragulovou Faktorovou, ktorá už navštívila našu školu aj osobne. Teraz stretnutie prebehlo online, žiaci sa dozvedeli zaujímavosti z prvej ruky o tom, ako vzniká kniha, čo všetko je potrebné urobiť, kým sa im dostane do rúk, aby si ju prečítali. Deti zaujímalo koľko knižiek napísala, ktorá je najobľúbenejšia, kde študovala, ako pracuje.... Pani spisovateľka zodpovedala na otázky a deti si vypočuli aj prečítaný úryvok o Maxíkovi. Ďakujeme pani spisovateľke a prajeme ešte veľa pekných a zaujímavých knižiek pre deti.

            Napísala: Mgr. Jana Juríková

          • Beseda o ovocinárstve

          •      

                 Dňa 20.10. 2021 do našej školy zavítal ovocinár pán Ján Šimunek. Žiakom deviateho ročníka priblížil ovocinárstvo priamo na dotyk. Pútavo im rozprával o sadení, starostlivosti ovocných stromov, samotnej práci ovocinára ako aj o problémoch, s ktorými sa v poslednom období stretáva . Žiaci mali možnosť nielen privoňať, ale aj ochutnať niektoré odrody jabĺk, hrušiek a sliviek. Oboznámili sa aj s náradím, s ktorými pracuje pri starostlivosti o ovocné stromy, ktoré si aj naši žiaci mohli vyskúšať v praxi. Naši deviataci boli nadšení, veľa sa pýtali, ale aj dozvedeli. Touto cestou mu ešte raz ďakujeme za prínosnú besedu a chutné ovocie, na ktorom si všetci žiaci pochutnali.

            Napísal : Mgr. Ivan Palacka

          • Október – Mesiac úcty k starším

          •  

            Milí naši starí rodičia, dedkovia, babičky ...

            pri  príležitosti Mesiaca úcty k starším chceme vyjadriť  vďačnosť za všetko dobré, čo ste počas svojho života vykonali pre nás, vaše vnúčatá.

            Darček v podobe vysielania v KTB si môžete pozrieť 21.10.2021 od 15,30 hod.

            Nahrávka je zverejnená aj na  https://youtu.be/4iKlFOztqNo

            Každý z vás je prameňom rokmi nazhromaždenej múdrosti, z ktorej každodenne čerpáme energiu. Vyznačujete sa pokojom, zrelosťou, rozvahou, cudzia vám nie je ani veselosť. Ste plní dobroty, zmyslu pre spravodlivosť, schopnosti v pravú chvíľu nájsť pravé slová. Viete načúvať i mlčať.

            Ľúbime vás celým svojím detským srdiečkom.

             

             

             

          • Testovanie telesnej zdatnosti našich prvákov

          •          

                   Podobne ako prednedávnom tretiaci, aj naši šikovní prváci absolvovali testovanie pohybových predpokladov, ktorého cieľom je poradiť, príp. nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť svoje vrodené predpoklady. Testovanie v ôsmich disciplínach zvládli výborne a teraz zostáva už len počkať na výsledky.....

            Napísala: Mgr. Alexandra Mičeková

             

          • Uctenie pamiatky zosnulých

          •  

                    Žiaci 1. stupňa navštívili v rámci predmetu Regionálna výchova, ktorý sa na našej škole vyučuje, miestny cintorín. Pri Pamätníku obetiam 1.a 2. svetovej vojny a pri buste sr. Veroniky Terézie Ráckovej spoločne zapálili sviečky ako symbol vďaky a úcty.

            Napísala: Mgr. Jana Juríková

          • Cesta mlieka

          •    

                 Krásne jesenné počasie využili tretiaci na návštevu Poľnohospodáru Nové Zámky, prevádzky v Bánove. Prečo? Veľa detí pozná zo zoologickej záhrady exotické zvieratá, ale domáce zvieratá už menej.Bol to výborný nápad! Deti so záujmom počúvali ako sa starajú o kravičky, teliatka, jalovičky aj techniku, ktorá im pomáha. Aká zložitá a namáhavá je cesta mlieka do misky s vločkami.V škole si svoje dojmy a zážitky zapísali a nakreslili.Veľmi pekne sa touto cestou chcem poďakovať vedeniu a pracovníkom za ich ústretovosť a ochotu.

            Napísala : Mgr. S. Procházková

             

          • Do školy na bicykli

          •    

                 Tak s touto vetou sa stotožňujeme stále viac a viac ,už po tretíkrát sme sa zapojili do kampane Do školy na bicykli a opäť sme sa zlepšili, našli sa dokonca triedy, kde do školy prišli všetci žiaci na "vlastný pohon". Mimoriadne nás teší, že deti v dochádzke na bicykli pokračujú aj naďalej a každý deň u nás vidieť plne obsadené stojany. Fotografie hovoria za všetko. Ďakujeme, že myslíte ekologicky .

            Napísala : Mgr. Petra Villemová

             

             

          • Beseda o včelách

          •      

                  Dňa 12. 10. 2021 do školy zavítal včelár pán Vladimír Keméň. Žiakom šiesteho ročníka priblížil včelárstvo priam na dotyk. Pútavo im rozprával o živote včiel, o práci včelára ako aj o problémoch , s ktorými sa v poslednom období, z dôvodu globálneho otepľovania, stretáva . Žiaci mali možnosť privoňať k včeliemu plástu i pochutnať si na medovníkoch pripravených z ich medu. Oboznámili sa aj s pomôckami, s ktorými pracuje. Žiaci boli nadšení, veľa sa pýtali, ale aj dozvedeli. Touto cestou mu ešte raz ďakujeme za prínosnú besedu a jeho manželke za chutné a s láskou pripravené medovníčky.

            Napísala: Ing. Mgr. Ivana Šimunková

             

          • Úsmev je skratka od srdca k srdcu

          •        

                Svetový deň úsmevu sme si pripomenuli aj na našej škole. Žiaci v rámci vyučovania vyrobili smajlíkov rôzneho druhu.Obleč si dnes úsmev. Je to najlepšie oblečenie. Jedna veľkosť sedí všetkým.

            Napísala: Mgr.Monika Rampašeková

             

          • Farebný svet jesene v ŠKD

          •  

             Jeseň patrí medzi zaujímavé ročné obdobie. Príroda zmení svoje ošatenie do pestrofarebných odtieňov všemožných farieb. V tomto farebnom obdobínájdeme na vychádzke v parku, v lese rôzne prírodné materiály, ktoré ulahodia našej fantázii. Fantáziou, kreativitou a nápadmi sa predviedli deti na jesenných tvorivých dielňach. Deti sa hravým a zábavným spôsobom oboznamovali s výtvarným umením. Učili sa pracovať s rôznym materiálom,a to s papierom, prírodninami, farbičkami. O šikovné ruky a ešte krajšie výrobky nebola núdza. Spoločne v skupinách vytvorili prekrásne farebné prekvapenia jesene.

            Napísala: PaedDr. Ľubica Ostrožlíková

             

          • Beseda o mineráloch

          •        

                      V pondelok (4.10.2021) nás navštívila zberateľka kryštálov a vzácnych kameňov, pani Emília Šimuneková. Ukázala nám svoju zbierku a porozprávala zaujímavosti o náleze týchto kameňov. Priniesla knižky rôznych minerálov, ktoré vlastní, o každom zvlášť nám porozprávala zaujímavosti. Rozprávali sme sa aj o cenovej hodnote, tvrdosti a vzácnosti objavu niektorých kameňov. Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť, vidieť toľko vzácnych minerálov pokope. Sme jej veľmi vďační, že prijala pozvanie a stretla sa s nami netradične v školskom altánku.

            Napísali : A.Mrázová, M. Mančušková, žiačky 9.A triedy

          • Zvieratká sa opäť učili s nami

          •  

                       Dňa 4. októbra 2021 sme si pripomenuli svetový deň zvierat. Pri tejto príležitosti si žiaci priniesli do školy nielen plyšové zvieratká, ale aj živé, čím sa triedy premenili na mini ZOO. Cez prestávku žiaci svojich domácich ,,miláčikov“ z tried priniesli na dolnú chodbu na výstavku. Okrem malých zvieratiek ako boli škrečky, rybičky, korytnačky, zajace, či andulky deti mohli vidieť aj pytóna. Zvieratká síce vyučovací proces nenarúšali, ale niektoré sa cítili stiesnené v obmedzených priestoroch a preto ich rodičia museli zobrať skôr domov ako žiakom končilo vyučovanie. Veríme, že sa zvieratká v škole dobre cítili a deťom dnes v škole bolo veselšie.

            Napísala: Ing. Mgr. Ivana Šimunková

          • Pozor zmena – prekrytie horných dýchacích ciest počas vyučovania!

          •  

            Od pondelka 4. októbra nie sú rúška povinné pre žiakov základných škôl, a to v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, čiže v triede počas vyučovania. Nosenie rúšok bude aj naďalej povinné v interiéri školy mimo uzavretého kolektívu (napr. chodba, šatne, toalety). V prípade účasti na hromadných podujatiach ostáva nosenie rúšok pre deti povinné.

            Úrad verejného zdravotníctva SR nosenie rúšok u detí naďalej odporúča a považuje ho za účinnú súčasť prevencie nákazy vírusom SARS-CoV-2 a ďalších nákazlivých respiračných ochorení, ako je napríklad chrípka a jej podobné ochorenia.

            Konkrétne znenie aktuálnej vyhlášky si môžete prezrieť tu:

            Vyhláška úradu verejného zdravotníctva SR

             

             

          • Jesenná výzdoba na našej škole

          •  

            Jeseň pani bohatá...

            Našu školu zdobí pestrá jesenná výzdoba. Tekvice, ovocie, zelenina, gaštany či iné krásy jesene. Za jesenné plody vďačíme našim žiakom a ich rodičom.

            Napísala: Mgr.Monika Rampašeková